Dajmo!

Jan Fabre, kurator 17. festivala Exodos

Ples, gledališče in umetnost morajo biti sredstvo za izražanje lepote – odpuščajoče, ranljive lepote; lepote, ki je tako lomljiva, da premore strašansko energijo in življenjsko silo; lepote, ki je tako krhka, da je že skoraj neuničljiva; lepoto, ki celi rane.
Telo lahko razkrije lepoto, se pokaže v več oblikah in prikaže še več možnosti. Še danes iščem lepoto in se bojujem zanjo. Umetniki so bojevniki. Že vse življenje preučujem vse vidike telesa: fizično, erotično, temno in duhovno.
Predstave sem izbral glede na telo. Nesmrtnost se doseže s smrtnostjo telesa.

Cosmin Manolescu, soustanovitelj Balkanske plesne platforme

Balkanska plesna platforma (BPP) je en od redkih projektov v regiji z zanimivo in zdaj že dolgo zgodovino. Vse se je začelo, ko sva se z Dessy Gavrilovo pogovarjala ob kavi. Zdaj po desetih letih, je BPP med najpomembnejšimi dogodki na področju sodobnega plesa v regiji in je lepa priložnost tako za strokovni razvoj prihajajočih koreografov kot za srečevanje ljubiteljev plesa.
Balkanska plesna platforma je bila prvič organizirana v Sofiji v sodelovanju s centrom Red House iz Sofije in fundacijo Project DCM Foundation iz Bukarešte (zdaj fundacija Gabriele Tudor) ter s finančno podporo švicarskega kulturnega programa v jugovzhodni Evropi in Ukrajini in delavnice Dance Theater Workshop iz New Yorka / sklada Suitcase Fund.
Cilj projekta BPP je umestiti sodobni ples na Balkanu in njegov razvoj v širši mednarodni okvir. Balkansko plesno platformo na vsaki dve leti organizirmo v drugi balkanski državi članici BDP kot potujoči festival. Tako se je projekt do zdaj odvil v Sofiji (2001), Bukarešti (2003), Skopju (2005), Atenah (2007) in Novem Sadu (2009).

Nataša Zavolovšek, direktorica Festivala Exodos

Upam si trditi, da so gibalo razvoja ideje. Dobre, ambiciozne ideje. In če nam kaj v naši mali ekipi ne manjka, so ideje. In iz nekaterih idej nastanejo dobri projekti.

Labirint umetnosti je bila sprva dobra ideja Venelina Shurelova, bolgarskega umetnika; z dobro vsebinsko nadgradnjo, ki smo jo prispevali in razvili v Exodosu, ter seveda s pomočjo množice podpornikov, je nastal lep, zanimiv, drugačen projekt, ki raste na obrobju Fužin in ki bo preživel vse nas.
To je bil 16.festival Exodos.

tags: 

bottom-slo